I dag skal jeg begynde at planlægge belysningen til et redskabsrum, som jeg har bygget her i vinter. Det er altid dejligt at komme i gang før udendørssæsonen.
Det jeg altid gør først er en enkel skitse på hvordan jeg vil have belysningen til at sidde, og hvor den nærmeste stikkontakt sidder til transformatoren. Jeg har en husplan, som jeg tegner på, men det behøver absolut ikke at være så "pænt". Et almindeligt hvidt papir og en blyant er nok. Det vigtige er at få afstandene og hvor kablerne skal dele sig.
Nu tegner jeg transformatoren, lamper og lysrelæ/sensor. Derefter er det tid til at måle antallet af meter til kablerne. Jeg tænker også over, hvor jeg skal opdele systemet, og hvilken type splittere/fordelere jeg har brug for til det. I dette tilfælde bruger jeg T-koblinger for at kunne gå videre til den næste lampe. T-kobling er præcis som det lyder, en T-krydsning, hvor du for eksempel kan tilslutte to lamper eller en lampe og gå videre med et kabel til et andet sted. Smart.
Jeg tænkte at opdele denne belysningszone i to. En til indersiden af skuret og en til ydersiden. Dette for at gøre det lettere for mig i fremtiden, og at zonerne skal fungere lidt forskelligt. Indersiden skal ikke reguleres af et lysrelæ for eksempel.
Jeg tænker at starte med indersiden, da vejret er blæsende og koldt. Herinde placerer jeg to lamper, der hedder Luna, og en dimmer. Dimmeren vil jeg ikke bruge som netop funktionen dimmer i dette projekt. Den har nemlig en on/off-funktion, så den vil fungere perfekt som en kontakt på indersiden.
Først skrue jeg transformatoren op ved den nærliggende stikkontakt, og derefter lægger jeg kablerne ud - for mig er det vigtigt, at disse ikke kan ses, så her gemmer jeg dem inde i en stor thuja-hæk. Kan du ikke gemme kabelen væk, så går det fint at åbne græsplænen lidt og lægge kabelen der. Der er ingen krav til dybde, når du lægger kablerne ned.
Når jeg kommer frem til skuret gennem buskadset, er min første indsigt:
- Thujahegn klør
- Jeg skal nu bore et hul i facaden for at føre kablet ind der. Den største del af kablet er selve kontaktens tilslutningsmøtrik. For at få alle dele med, er den bedste boremaskine til dette en fladbor 22 mm (du kan også bruge en kvistebor eller en spiralbor på mindst 22 mm)
Når jeg er inde i skuret, er tanken, at jeg skal skjule alle kablerne inde i væggen, før jeg lukker med OSB-plader. Dette er selvfølgelig lidt overkill, men jeg kan godt lide, når det ser pænt og ordentligt ud. Jeg begynder med at lave en lille rille i bjælkerne, så kabelen kan ligge der indfældet, på den måde ligger de ikke i vejen for vægpladerne.
Der går altid meget mere kabel, end man tror, så mit råd er at bunkre op! Åbn ikke og beskadig ikke emballagen, før du har styr på det, så du eventuelt kan returnere de kabler, du ikke bruger.
kablerne kommer i 0,5m, 2m, 5m eller 10m, er det godt at holde disse afstande mellem lamperne. Så behøver du ikke at skære yderligere eller gemme overskydende kabel væk. Alle meter tæller også, da en transformer klarer cirka 50 meter kabel.
Jeg har valgt en lampe, der hedder Luna, til belysning indendørs. Den er meget nem at montere på reglen med en skrue (sørg for at have styr på væggens materiale, så skruen bliver den rigtige). Udover at lampen er enkel og flot, sætter jeg pris på, at lampen har udskiftelig lyskilde.
Luna er egentlig en markspot, så den kommer med et markspyd, hvilket gør, at du kan være mere fleksibel over tid med dine havelygter. Så gem markspydet i eksempelvis... et redskabsrum ;)
Når lamperne er monteret, så forbinder jeg dem med dimmeren og VOILA, så er det klart. Enkelt, smidigt og flot! Meget tilfreds med dette.
Tjek de kommende Sofia Fixar for at se udsiden og slutresultatet. Jeg vil også byde på en lille bonusblog, hvor jeg bruger en Luna-lampe og ombygger en indendørslampe, som vil pryde udsiden af skuret.
Redskabsbod del 2 – facadebelysning