Lumen, spredning, volt og watt
Hvad betyder alt det der i valget af belysning i din have?
Når du skal belyse dit utemiljø, er du sandsynligvis mest interesseret i, hvordan lyset fremhæver dine planter eller hjælper dig med at finde vej i mørket. Vi vil dykke ned i dette emne mange gange, men der er nogle ting, du bør have styr på, når du læser specifikationerne for de lamper, du overvejer at købe, og det vigtigste gennemgår vi her.
Lamper på billede: Quadra, Capella, Zenit og LunaLumen og spredningsvinkel
For at gøre det nemt for dig, så mener vi, at når du vælger en lampe, skal du egentlig først og fremmest kigge på to ting. Lumen og lysets spredningsvinkel. Samspelet afgør, hvordan lyset vil blive oplevet. Der er selvfølgelig andre faktorer, der spiller ind, som vi ikke berører lige her, såsom hvor meget lys der allerede findes i omgivelserne, eller hvor tæt beplantningen er, som du skal belyse.
Lumen viser, hvor meget lys lampen (lyskilden) giver. Jo højere lumen, desto stærkere lys. Dette er selvfølgelig noget, der måles i klinisk miljø og bliver ikke et præcist mål for, hvordan det vil blive oplevet i din have. Derimod giver det en fingerpeg om, hvilken type lampe du skal vælge.
Skal du oplyse en gang, har du sandsynligvis brug for en bred spredningsvinkel, så du kan se, hvor du sætter fødderne, og et passende stærkt lys, så du ikke bliver blændet. Skal lyset derimod nå toppen af en høj fyr, vil du have en smallere spredningsvinkel og et rimeligt højt lumenantal, så lyset når hele vejen op til toppen. Dette betyder altså, at to forskellige lamper med samme lumen opleves forskelligt på grund af spredningen af lyset. Vigtigt at holde øje med.
Den mest almindelige spredningsvinkel på en havelygte ligger omkring 30-40°. Alt under kan tælles som smalt og alt over bredt.
Simpel målebånd
Hvis du har et mellemstort træ med en mellemstor krone og belyser det med en lampe, der har en spredningsvinkel på 35°, så kan 300-400 lumen være ganske passende. Vil du have en smallere spredningsvinkel men ikke få et stærkere oplevet lys, bør du have en lampe med lavere lumen. Det samme gælder, hvis du vil have en bredere spredningsvinkel men samme oplevede lysstyrke, så bør du gå op i lumen.
Synes du dette virker besværligt, så kig gerne på illustrationerne samt brug vores markspotsguide til valg af lampe.
Watt
Alt hvad du har lært om watt og lamper kan du her og nu glemme. Måske ikke helt, men watt har intet at gøre med hvordan du oplever lyset at gøre. Så var det også tidligere, men watt og lumen var ganske direkte oversættelige i tal, da vi havde lyskilder med glødelampe. Nogen gjorde fejl i starten, og nu er det tid til at rette op på begreberne. Siden LED kom ind i billedet hænger lumen og watt ikke nødvendigvis sammen med hinanden længere. Dette fordi LED er en helt anden teknologi og udvikler sig hele tiden. Watt og lumen er ikke det samme længere. Det er simpelthen ikke muligt at sige, at en 40 watts glødelampe er den samme som en 5 watt LED. ”Va??” tænker du sikkert. Vi skal ikke komplicere det og gøre det akademisk. Vi vil have, at du lykkes med dit haveprojekt, intet andet.
Watt er enkelt forklaret den effekt, som lampen har. Watt bliver egentlig først vigtigt, når du har fundet de lamper, du skal have i din have. Du tæller watt-tallene sammen for at kunne vælge den rigtige transformer. That´s it! Du behøver ikke tænke mere på watt fra nu af. Det er klart, at en 2-watts lampe sikkert er svagere end en 10-watts lampe, men det oplevede lys er samspillet mellem lumen og spredningsvinkel.
Volt
Volt er elektricitetens spænding. I vores hjem har vi 230 volt i stikkene. De fleste af os tænker ikke så meget over det i det daglige liv. Der er stikkontakter, og der sætter vi vores produkter, som har brug for strøm. Mange havelamper i dag er lavet til 12 eller 24 volt. Det betyder, at du ikke kan sætte en af vores stik direkte ind i en stikkontakt i huset uden at have noget imellem, der omdanner spændingen korrekt. En sådan "noget" kaldes transformer.
Et 12-voltsystem er sikrere at have i haven end et 230-voltsystem og kan desuden håndteres af hvem som helst uden specifik el-behørighed. Du har derfor ikke brug for en elektriker for at skabe en fantastisk lysbelyst have. Der er heller ingen krav om, at du skal grave kablerne ned, og du klarer dig fint, hvis du, uheldigvis, skulle komme til at skære en kabel over med spaden.
Alt du skal tænke på, når du vælger vores produkter
Voltantalet for vores lamper er 12 volt. Det betyder, at du selv kan installere lamperne i din have. Du skal dog have en af vores transformatorer, som omdanner din husholdningsstrøm på 230V til 12V.
Watt du skal først tænke på, når du vælger størrelse på transformatoren. Læg watt-tallet på lamperne sammen og vælg transformator derefter. Tænk på, at hvis du vil udvide senere, så tag højde for det. Lad desuden 15% af kapaciteten være ubenyttet for optimal levetid af transformatoren.
Lumen og lysfordelingen afgør, hvordan lyset vil blive oplevet. Jo højere lumen og smallere vinkel, desto stærkere opleves det. En bredere spredning opleves blødere. Hvis du er usikker, har nogle forhandlere lånebokse, som du kan tage med hjem for at teste. Eller hvorfor ikke få hjælp fra en havearkitekt / lysdesigner for et virkelig professionelt resultat?